противопожарна лента

Противопожарна лента: изисквания, действие, видове

Най-голямата заплаха при пожар не е самият огън, а продуктите, които се отделят при горенето. Пламъкът изгаря ценен кислород, чиято липса неминуемо води до задушаване. Мястото му е изпълнено с въглероден оксид, чието вдишване води до интоксикация на организма. За да защитим хората, не е достатъчно да поставим пожароустойчиви врати. Необходимо е да запечатате фугите в тях с огнеупорна лента. Такъв елемент няма да позволи на дима да излезе и ще даде допълнителни шансове за успешна евакуация от горяща сграда.

ВИДОВЕ ОГНЕУСТОЙЧИВИ ЛЕНТИ
Противопожарните конструкции, независимо дали са врати, прозорци или порти, осигуряват временно разпространение на огъня. Те са начини за забавяне на пламъка до половин час, което обикновено е достатъчно за евакуация на хората от сградата. Купувайки висококачествени противопожарни врати, най-вероятно ще се предпазите от открит огън. Въпреки това е също толкова важно да се предпазите от проникването на дим и продукти от горенето, както и да предотвратите прегряване на съседната стая.

Противопожарна лента, поставена около периметъра на рамката на вратата и уплътняваща всички фуги, ще помогне да се справите с тази задача. Изработена е от специален материал на основата на графит. Графитът не е избран случайно, тъй като се характеризира с многократно разширение, тъй като е изложен на високи температури. В резултат на това той запълва всички празнини и кухини, предотвратявайки разпространението на дим и въглероден окис.

Като се има предвид обхватът и методът на монтаж, противопожарните ленти се разделят на три вида:

  • огнеупорни самозалепващи се;
  • огнеупорни терморазширяващи се;
  • огнеупорно термично запечатване

Всички видове такива продукти се произвеждат на ролки, опаковани в полиетилен. Обикновено дебелината на лентата е не повече от 2 mm, а ширината й варира между 10–20 mm.

Обикновено дебелината на лентата е не повече от 2 mm, а ширината й варира между 10–20 mm