противопожарно оборудване

Противопожарно оборудване: състав и роля при гасене на пожар

Противопожарното оборудване е едно от най-важните неща във всеки склад или предприятие. Много компании пренебрегват това просто правило и понасят милиони загуби поради това, междувременно, според статистиката, обикновен противопожарен щит е в състояние да осигури всичко необходимо за потушаване на пожар на ранен етап.

Складът може да съдържа запалими вещества и тогава се броят секундите. Банален инцидент – липсата на каквото и да е бельо, чаршафи за гасене на огъня, може да причини пожар в целия склад, повреда на всички продукти и дори смърт.

Какво трябва да бъде противопожарното оборудване, за да осигури максимална защита? Всичко е много просто. Понякога обикновен противопожарен щит може да спаси живота на човек. Малко вероятно е в стационарен офис да има оборудване за излизане от развалините, отваряне на затворени врати и т.н. Всичко това е на специални противопожарни щитове и основното им предимство е, че са винаги под ръка.

Оборудване, поставено върху противопожарни щитове.

Противопожарните щитове включват списък с просто оборудване, което е доста ефективно в борбата с пожар. И така, щитовете съдържат: кука, байонетна лопата, конусна кофа, пожарен лост, филцова постелка, брадва, пожарогасител и понякога кутия с пясък.

Предназначение на елементите от пожарния щит:

  • Haff – използва се за демонтаж на стени, прегради, горещи и горящи предмети в помещението. Те могат да изхвърлят пещи, тръби, да изтеглят горящи материали.
  • Байонетната лопата е един от най-ефективните видове противопожарно оборудване. С негова помощ е удобно бързо да разглобите развалините, да извадите горещ боклук от стаята, да отдалечите горящите елементи.
  • Коничната кофа е малък контейнер, който ви позволява бързо и удобно да доставяте пясък или вода до източника на запалване.
  • Пожарният лост е ефективен инструмент в борбата с пожара. С него можете да отворите заключена врата, понякога с помощта на лост можете да освободите хора от развалините, да премахнете решетките от прозорците, това е особено важно, когато изходът през вратите вече е блокиран от огън.
  • Кошмар – предпазва горимите конструкции, удобно е да гасите пожар в началния етап, това платно също е полезно, за да се покриете с главата си и да избягате от горяща стая.
  • Брадвата е друг инструмент, с който можете да отрежете ключалка, да избиете дървена врата, да освободите хора, затворени в стая.
  • Кутия за пясък – съхранение на пясък, ефективно средство в борбата с пожара.

По този начин наличието в институцията на просто, но практически незаменимо оборудване може да спаси имущество, а понякога и живота на хората. Най-често противопожарните щитове се монтират в складове, в помощни помещения, те са от отворен и затворен тип, така че целият инвентар да остане на едно място, безопасно и под ръка в точното време.