аварийни врати

Врати за аварийни изходи: изисквания за пожарна безопасност

Годишната статистика показва, че по време на пожар хората умират главно от остър, токсичен дим, който се получава при изгаряне на материали: пластмаса, полимери, лакове, бои, дърво. Димът от обикновена хартия също причинява задушаване. В такава ситуация могат да се спасят само онези, които се евакуират навреме. Ето защо е толкова важно да се осигурят сгради с безпрепятствени изходни отвори навън.

За организирано излизане на хората от задимено, обхванато от пожар помещение, евакуационният път трябва да отговаря на нормативните изисквания на индустриалната сигурност. Пътищата за евакуация трябва да бъдат разположени в съоръжения с всякакво предназначение:

 • административни институции, банки;
 • предприятия, складове, складови бази;
 • магазини, търговски центрове, кина и други места за забавление;
 • спортни комплекси;
 • бизнес центрове, офиси, високи жилищни сгради.

Лицата, отговорни за съоръженията, ръководството на организации и предприятия често не внимават за състоянието на изходите. Небрежността е основната причина за смъртта при пожари.

Често има ситуации, когато евакуационните изходи са затворени с ключалки, затрупани с боклук. Именно тази реалност води до смъртта на персонала, посетителите от задушаване и пожар.

Отговорните лица трябва да помнят, че изискванията за евакуационни пътища са задължителен минимум за пожарна безопасност.

Можете да разгледате знаците и табелите за пожарна безопасност които предлагаме :

знаци за пожарна безопасност

ЕВАКУАЦИЯ В ОБЩЕСТВЕНИ И ПРОИЗВОДСТВЕНИ ОБЪЕКТИ

Изискванията за пожарна безопасност са залегнали в закона. Тази рамка, към която трябва да се придържат всички собственици на сгради и управители на PB:

 • Нищо не трябва да пречи на излизането на обитателите, персонала и посетителите от горяща опушена сграда. Евакуационните изходи трябва да осигуряват бързо преминаване. Пътищата трябва да се отварят свободно и да не са претрупани.
 • Проектирането на евакуационни пътища не е свързано с инсталирането на пожарогасително оборудване.
 • На първите етажи евакуационните пътища винаги са свързани с изхода към улицата. Изискването също така взема предвид преките пътища за чист въздух и маршрутите, които минават по стълби, коридори, зали. Ако стаята е на приземния етаж, тогава всички врати, които водят до стълбите, коридорите на къщата, се считат за евакуационен изход. Изискването важи и за изходи, водещи към покрива, във фоайето.

Важно е да се вземе предвид качеството на противопожарните бариери, монтирани по пътищата за евакуация. Можете да се доверите на проектирането на евакуационни пътища и производството на конструкции само на доверен производител на противопожарни врати.

Отделна позиция са промишлени съоръжения, които могат да се състоят от комплекс от цехове. Тук спасителният маршрут е положен покрай съседни помещения с директен достъп до улицата. Пътеката се прокарва по най-късото безопасно разстояние. Местоположението на помещенията няма значение. Евакуационният изход трябва да е свободен, така че спасяването на служителите на предприятието да се извърши възможно най-бързо.

Важно: Люлеещите се конструкции в отворите не се класифицират като препятствие. Такива врати не пречат на преминаването. Подобна е ситуацията с отворите за превозни средства, железопътен транспорт, където се използват порти вместо врати.

ОСНОВНИ ЗАБРАНИ

Има забрани за врати на изходите на евакуационните пътища:

 • Прибиращи се, плъзгащи се, секционни, ролетни порти, врати не могат да се използват на пътя за евакуация. Тези елементи ограничават и затрудняват спасяването на персонал и техника от зоната на пожара. Ако се монтират такива конструкции, собственикът е длъжен да се погрижи за увеличаване на проходимостта. За да направите това, инсталирайте врати и порти, които лесно се демонтират и ви позволяват да създадете безпрепятствено преминаване.
 • Асансьорите, ескалаторите, монтирани в жилищни сгради, обществени сгради, търговски центрове, предприятия не могат да се използват като евакуационни пътища. Изключение правят асансьорите и ескалаторите, монтирани в метростанциите, както и някои асансьорни шахти, които могат да работят в два режима: нормален и авариен. Такова оборудване е оборудвано с автоматични системи за управление.
 • Ако покривът не се използва, тогава той не е подходящ за полагане на евакуационен път. За спасителния маршрут могат да се използват само експлоатирани покриви.

ЕВАКУАЦИЯ ОТ ПОДЗЕМЯ

В сгради, сутерен или под земята, често се използват сутеренни етажи. В сутерена има търговски павилиони, кафенета, ресторанти, офиси, работилници.

За правилно проектиране на изхода от сутерена се вземат предвид следните изисквания на пожарна :

 • Мазета, мазета, подземни етажи са оборудвани с отделни изходи към улицата. Тези проходи не трябва да са свързани с конструкцията на входната врата, която води към входа на сградата. Но има изключения, когато е разрешено да се използва входната врата към входа за евакуационен път.
 • За разделяне на потока от хора от сградата и мазетата е рационално да се използва един общ вестибюл, но разделен с противопожарна преграда. Това ще позволи да се раздели потокът от евакуирани хора от сградата от потока от хора, които се евакуират от подземни помещения.